Държавата поряза Бургас Хайдръджън“ ЕАД,  които единствени пожелаха да инвестират

...
Държавата поряза Бургас Хайдръджън“ ЕАД,  които единствени пожелаха да инвестират
Коментари Харесай

Летището в Равнец май ще продължи да си пустее

Държавата поряза " Бургас Хайдръджън “ ЕАД,  които единствени пожелаха да влагат в региона на бившето летище в Равнец. Областният шеф на Бургас е издал заповед, с която се оспорва, откри информация на Burgas24.bg .

Според Танков решението на Общински съвет - Бургас е незаконосъобразно. В заповедта му се твърди, че то е взето без уведомяването на Главна дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация ". От там е трябвало да бъде получено позитивно мнение за това, дали при реализирането на капиталовото желание на " Бургас Хайдръджън “ ЕАД ще бъде непокътнато функционалното предопределение на летателните полета на бившето военно летище. Запазването им е едно от главното изискване за прехвърлянето на правото на благосъстоятелност в интерес на Община Бургас.

" Въз основа на подписания контракт е Областния шеф на област Бургас на 13.06.2018г., до сегашния миг община Бургас е направила само дейности по одобрение на нов обстоен организационен проект за поземления парцел, без да е предоставила данни, че няма желание да употребява парцела като летище.

Предложеният от бъдещия вложител план за изменение на подробния организационен план-план за регулация и застрояване не съдържа гаранции, че ще бъде непокътнато функционалното предопределение на летателните полети на летището.

Като в действителност учредения за приемането на оспореното решение могат да се смятат докладната бележка на кмета на община Бургас и приложения към нея протокол- решение № 7 от 23.03.2022г. на Общинския експертен съвет по устройство на територията, по т. 19 от дневния ред.

В последно посочения документ, ОЕСУТ е приел решение, че импортираното от " Бургас Хайдръджън “ ЕАД предложение за изменение на Подробен устройствен план е направено при съблюдаване на настоящите нормативни и законови условия. Това решение на ОЕСУТ е напълно погрешно. В претекстовете му е посочено, че " се резервират летателните полети “, а не че се резервира функционалното им предопределение ",са други претекстове на Танков.  

" Инвестиционното желание на бъдещия вложител се показва в построяването на цех за водород, разполагане на фотоволтаична електроцентрала и на ветрогенератори върху територия от 2 000 000 кв. м. от терена на летище " Равнец “ (в непосредствена непосредственост до двете писти за политане и кацане и сервитутните им зони) и  разрушение на съществуващата наземна и подземна инфраструктура (сгради, проводи, уреди, перони, писти за рулиране и маневриране и др.). Същото (инвестиционно намерение) не дава отговор на императивни разпореждания на българското и европейско законодателство по отношение на разпоредбите в региона на гражданското въздухоплаване и в частност гражданските летища и тяхното безвредно действие ", написа още Танков.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР